Ukrainan kriisi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on käsittämätön teko. Putin hallintoineen on perustellut hyökkäystä erilaisilla harhaisilla ja totuudenvastaisille perusteilla. Suomi valtiona, suomalaiset kansana sekä muut valtiot ovat tuominneet teon ja antavat kaiken mahdollisen tuen ukrainalaisille. Ukrainalaiset puolustavat oikeutetusti omaa maataan. Kaikkien toive on, että nämä sotilastoimet päättyisivät välittömästi.

Tämä tilanne aiheuttaa huolta meissä kaikissa, että laajeneeko kriisi. Toivomme viisautta valtiollisille päättäjille maailmassa, että nyt alkanut sotilaallinen toiminta ei tästä enää ainakaan laajenisi. Meidän suomalaisten on nyt pysyttävä rauhallisena ja elettävä normaalia elämää. Sellaisia merkkejä ei ole, että konflikti laajenisi Suomen rajoille.

Nyt tässä tilanteessa meidän kaikkien on syytä keskustella keskenämme, niin opiskelijoiden kuin henkilökunnan. Tuetaan toisiamme, jos koemme nämä asiat ahdistavina. Opettajien on syytä keskustella tilanteesta opiskelijoiden kanssa, opiskelijat voivat myös hakea tukea kuraattoreilta ja muulta henkilökunnalta. Myös henkilökunta voi tarvittaessa hakea tukea ja apua ammattilaisilta.

Oppilaitoksessamme on myös venäläisiä henkilöitä opiskelemassa tai työskentelemässä. Emme lähde heitä tästä hyökkäyksestä syyllistämään, vaikka heillä saattaisi olla kuva, että tämä Putinin sotaretki on oikeutettu. Jos heidän tietonsa ovat peräisin Venäjän valtiollisista tiedotusvälineistä, he ovat lukeneet Putinin valheellista sotapropagandaa. Keskustella heidän kanssa saa ja pitääkin, mutta emme lähde heitä syrjimään millään muotoa.

Työskentely, vuorovaikutus ja opiskelu kaikilla meillä, olimme suomalaisia, venäläisiä, ukrainalaisia tai ketä tahansa, jatkuu oppilaitoksessamme normaalisti hyvien tapojen mukaisesti.

Terveisin

Raimo Sivonen, vt. johtaja

Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos